
Spana gärna in erbjudanden för ljudböcker från Nextory och Bookbeat!
Det finns väl ganska många historiska personligheter som tåls att jämföras med Djävulen. I det här fallet är det den nazistiske chefsideologen Alfred Rosenberg som förlänats den smickrande jämförelsen.
Som säkert framgått genom tidigare inlägg har jag läst en hel del böcker som berör andra världskriget. Med åren blir man lite kräsen och vill inte slösa bort sin tid på att läsa böcker (eller se dokumentärer för den delen) som behandlar sådant man redan känner till. Därför fångade den här boken min uppmärksamhet när jag såg den i en bokhandel för ett par månader sedan. Det föreföll som att Djävulens dagbok var tillräckligt specialiserad för att servera mig nya kunskaper och insikter om andra världskriget. De förhoppningarna infriades delvis, men inte helt och hållet.
Hitta bästa pris och köp boken hos Bokbörsen!
Alfred Rosenberg var alltså bl.a. Tredje Rikets chefsideolog. Han tillhörde det nazistiska ledarskiktet och var också en riktig veteran som stått vid Hitlers sida ända sedan 1919. Han var ansvarig för en hel del illdåd begångna särskilt på östfronten och han var känd för en kompromisslös och extrem världsåskådning, även med nazistiska mått mätt. Han var något av en tänkare och klarade sig inte alltför bra i konkurrensen med sådana opportunister som de flesta av de andra toppnazisterna. Hans makt minskade succesivt genom åren men tack vare sitt tidiga stöd till rörelsen och sin intellektuella förmåga förlorade han heller aldrig helt Fuhrerns gunst. Efter kapitulationen togs han till fånga och ställdes inför rätta i Nurnberg. Han avrättades den 16 oktober 1946. Hans dagbok återfanns strax efter krigsslutet men försvann senare.
Djävulens dagbok innehåller egentligen flera olika ”spår”, eller delar. Till en början berättas den osannolika historien om dagbokens försvinnande och återupptäckten av densamma. Dess hemvist förblev okänd för forskarvärlden till så sent som 2013 då den slutligen återfanns efter många års efterforskningar och detektivarbete. Denna del som upptar bokens första 50 sidor är ganska underhållande.
Sedan handlar det förstås om Rosenberg, men det finns också en parallell historia om den tysk-judiske juristen Robert Kempner. Detta grepp tycker jag är lyckat då Kempners levnadsöde är tätt sammanflätat med nazismen. Han föddes i en välbärgad familj och hans karriär inom rättsväsendet såg ljus ut ända tills nazisterna tog över styret av Tyskland. Efter en tids exil i Italien flydde han slutligen till USA och återkom sedan till Europa för att deltaga i Nurnbergrättegångarna. Slutligen var det han som först försnillade Rosenbergs dagbok och den fanns i hans hemliga ägo ända till hans död 1993.
Historien om dagbokens villovägar och Kempner är intressant läsning men den främsta anledningen till att man väljer att läsa den här boken är förmodligen att man vill veta vad som står i Rosenbergs dagbok. Där blir man tyvärr besviken. Visst finns det en del citat ur dagboken men alldeles för lite, enligt mig. Däremot återberättas historien om Rosenbergs liv och förehavanden ganska grundligt, men sådan information kan man ju hitta på annat håll också. Det sensationella skulle ju vara möjligheten att ingående få studera Rosenbergs egna tankar, men där bjuds det på för lite.
Sammanfattningsvis är detta en välskriven bok som tar upp intressanta aspekter men när det gäller ”kärnan” av historien, innehållet i dagboken, blir det lite av en besvikelse. Jag kan trots det rekommendera den till den historieintresserade, men kanske inte om man inte redan kan en del om nazismen och andra världskriget. Är man ”nybörjare” på detta område finns det andra böcker som passar bättre.
Spana gärna in erbjudanden för ljudböcker från Nextory och Bookbeat!