
Spana gärna in erbjudanden för ljudböcker från Nextory och Bookbeat!
Under försommaren lyssnade jag på Dorian Grays porträtt, av den irländsk/engelske författaren Oscar Wilde. Det är en av de äldsta böcker jag recenserat, skriven redan 1891. Skapad för hela 130 år sedan förvånades och imponerades jag av dess relativa tidlöshet och dagsaktualitet. Vi möter inga bilar, eller flygplan i denna historia och definitivt inga datorer eller smartphones, så tekniskt sett är det en föråldrad värld vi får stifta bekantskap med men de moraliska och filosofiska perspektiven är lika relevanta idag.
Hitta bästa pris för boken och köp den hos Adlibris, Bokus eller Bokbörsen!
Oscar Wilde var en slags fredlig rebell. Hans härstammade från en relativt välbärgad familj (fadern var läkare) och studerade vid Oxford. Han kom inte från aristokratin men kunde i takt med sitt kändisskap röra sig i allt förnämare kretsar. Samtidigt som han delvis tycks ha omfamnat ”det goda livet” med dess lyx, flärd och traditioner (till skillnad från exempelvis radikala socialister) så var han också en skarpsynt kritiker av dess moral och det alltsomoftast närvarande hyckleriet. Denna syn kommer till uttryck i Dorian Grays porträtt. Med tiden blev Wilde alltmer skandalomsusad och allt mindre önskvärd i de finare kretsarna. Han dömdes till straffarbete 1895 för homosexuella gärningar och dog i Paris år 1900 vid en ålder av 46 år.
Dorian Grays porträtt är förmodligen hans mest kända verk. Personligen tycker jag boken är storslagen. Det finns, som i nästan alla böcker, aspekter som är mindre briljanta men överlag håller den hög klass. Dess främsta värde ligger, enligt mig, i den förfinade dialogen med sina träffsäkra och tänkvärda kommentarer, som nästan alltid innehåller en touch av ironi eller motsägelse. Som tidigare nämnts lyssnade jag på boken i bilen och det var förmodligen inte det bästa sättet att ta till sig den. Uppläsaren Rikard Wolff har visserligen en röst som ger den rätta stämningen men han tenderar att prata ganska snabbt och ibland något otydligt. Eftersom vissa passager i boken är så nedlusade med tänkvärdheter att det borde ta en kvart att läsa ett uppslag fungerar det mindre bra att lyssna, särskilt om det går fort och ibland blir otydligt. Ibland pausade jag för att fundera över meningen i det jag nyss hört men naturligtvis borde man hellre läsa boken så att man enkelt kan ta en paus närhelst man vill.
I kort handlar boken om den unge Dorian Gray. Han är en mycket vacker och oskuldsfull yngling ur den Londonbaserade överklassen. En underbar försommarafton får han sitt porträtt målat av vännen, beundraren och konstnären Basil Hallward. Närvarar gör också den excentriske och mycket intelligente lord Henry, som är bekant med Basil Hallward. Lord Henrys moral är tvivelaktig och hans inställning till livet kommer starkt att påverka den unge Dorian. Påverkad av allt smicker Dorian får av de andra två under målningen av porträttet verkar han vid dess färdigställande till sist inse sin egen skönhet och uttalar då en barnslig önskan att han själv ska få behålla sin ungdom och skönhet och porträttet åldras i hans ställe. Detta får ödesdigra konsekvenser.
Berättelsen handlar om moral, rätt och fel osv. Sammanflätat, men också urskiljbart från detta tema, har vi ironin, logiken och retoriken i dialogen. Denna är enligt mig på en oftast mycket hög nivå. Jag kan inte undgå att småle vid tanken på vilken slarvsylta lord Henry hade gjort av vilken moderna samhällsdebattör som helst, oavsett om det vore vid en riksdagsdebatt eller något av televisionens debattprogram. Det är delvis sorgligt att inse till vilken låg intellektuell nivå vi mestadels har sänkt oss i dagens samhälle men också inspirerande och sinnesvidgande att få ta del av gångna tiders tänkesätt. Kanske möjliggjordes Wildes skärpa av avsaknaden av distraktioner? Det anses väl att de snabba kickar vi får av korta, enkla inlägg på sociala medier osv skänker nöje men knappast gör oss smartare? Oavsett vad, så är boken väl värd att läsa.
Spana gärna in erbjudanden för ljudböcker från Nextory och Bookbeat!