
Spana gärna in erbjudanden för ljudböcker från Nextory och Bookbeat!
Den svenska titeln, Identitet Kain, kanske inte säger de flesta så mycket men originaltiteln på den här boken, The Bourne Identity, är desto mera välkänd. Den här klassiska spänningsromanen av Robert Ludlum kom ut 1980 och har även filmatiserats (2002).
Robert Ludlum har skrivit många spänningsromaner och även om det här är en av hans kändaste verk vet jag inte om jag tycker att det är den bästa. Jag minns inte hur många av hans böcker jag har läst, men en som jag minns är Täcknamn Tortugas och den tyckte jag var snäppet bättre.
Hitta bästa pris och köp boken hos Adlibris, Bokus eller Bokbörsen!
Identitet Kain utspelar sig 1975-1976 och handlar om en man i 35-årsåldern som räddas ur Medelhavet av några fiskare. Han ligger livlös och flyter på en planka och han är illa däran. En lokal doktor tar sig an att försöka rehabilitera mannen och det går ganska bra, han vaknar upp efter någon vecka och så småningom kan han även stiga ur sängen och börja träna upp sin kropp. Det finns egentligen bara ett problem; han minns ingenting ur sitt tidigare liv. I drömmarna nämner han namn och platser och det – i kombination med hans vältränade fysik och speciella färdigheter- får honom och hans läkare att misstänka att det han har haft för sig före minnesförlusten varit något väldigt speciellt.
Så tar boken sin början och mannen utan minne ger sig ut på en jakt efter sin egen identitet. Det visar sig snart att det kommer att bli farligt.
Robert Ludlum har en förmåga att skapa en intressant intrig. Det är nog det som är hans främsta kvalitet, enligt mig. En god fantasi i kombination med goda kunskaper i geografi, historia, politik, osv ger bra uppslag på böcker. Om man ska vara lite krass kan man säga att han borde ha berättat vad boken ska handla om, vad som ska hända, vilka platser som skall besökas, osv och sedan låta någon annan skriva den. För det är det som är hans svaga sida, skrivandets konst. Kanske är jag lite orättvis för han skriver egentligen inte dåligt, men lite torrt. Vissa miljöskildringar, som det bruna huset på Upper East Side (New York) är bra men på andra platser är det något som saknas. Boken tar sin början i Marseille, en intressant stad på många vis, men Ludlum gör inte det bästa av situationen och det blir knappast bättre när vi kommer till Zurich.
Jag bör väl nämna att det är min personliga åsikt och vissa läsare kanske inte störs av det. Men när jag läser en bok som utspelar sig på platser man kanske har hört talas om, eller rentav besökt, vill jag känna det som att jag nästan är där. Ludlums skrivande får mig inte att leva mig in i situationen på det viset. Som motsats kan jag nämna Henning Mankell, han får den mest ointressanta håla att verka intressant och alla platser han beskriver får jag lust att besöka, även om han inte beskriver dem på ett tilltalande eller förskönande vis. Sveg, en kylig och ödslig höst eller Mocambiques fattiga och sönderstekta landsbygd, alla hans miljöskildringar väcker fascination.
Utöver den ”inzoomade” handlingen får man även en känsla för tidsandan i Identitet Kain. Vi befinner oss i mitten av 70-talet, Vietnamkriget är nyss avslutat, Europa är delat i Väst och Öst och vänsterextrema terrororganisationer är ett uppenbart problem. Idag ser världen och dess problem annorlunda ut men det är intressant att läsa en roman som har några år på nacken så att man får en känsla för vad som var viktigt då.
För den som gillar spänning kan jag rekommendera Identitet Kain, den har som en sagt en intressant intrig, den är fartfylld och går relativt snabbt att ta sig igenom. Men man kanske inte ska förvänta sig att det blir den bästa bok man läst.
Spana gärna in erbjudanden för ljudböcker från Nextory och Bookbeat!