
Spana gärna in erbjudanden för ljudböcker från Nextory och Bookbeat!
Turkiets historia är en historisk faktabok. Den behandlar hela den turkiska historien, dvs från det att nomadiserande turkfolk anlände från Centralasien till den anatoliska halvön, för över 1000 år sedan, fram till våra och Erdogans dagar.
Detta tycker jag är en av bokens fördelar. Visserligen tillägnar man sig inga djupare kunskaper om Turkiets historia med en bok på omkring 340 sidor som behandlar en så pass lång tidsperiod som 1000 år men jag skulle gissa på att de flesta svenskar är mer intresserade av att få en balanserad översikt.
Hitta bästa pris och köp boken hos Adlibris, Bokus eller Bokbörsen!
Själv har jag inte tidigare läst någon bok om Turkiets historia men det man lärt sig i skolan, snappat upp från dokumentärer och böcker om närliggande regioner, osv gjorde ändå att en hel del av innehållet kändes bekant för mig. Den del av historien som jag egentligen kände till minst om är den moderna historien, alltså från 1920-talet och framåt. Det är också denna del som tillägnas mest uppmärksamhet i boken. Halva boken handlar om de första 900 åren och den andra halvan handlar om de sista 100 åren.
Turkiets historia har varit omvälvande. Efter det att Konstantinopel erövrades av turkarna i mitten av 1400-talet skapades snabbt ett jättelikt, multietniskt, imperium som sträckte sig från Jemen i söder till Ungern i norr. Relativt snart började dock problem uppstå och så småningom föll olika delar av riket ifrån och blev antingen självständiga eller erövrades av andra länder. Vid 1800-talets slut hade det Osmanska riket, som var benämningen på den statsbildning som föregick den moderna turkiska staten, krympt avsevärt och ansågs efterblivet i fråga om teknisk och social utveckling jämfört med de moderna, europeiska stormakterna. Första världskrigets utfall blev dessutom till turkarnas nackdel och runt 1920 var Turkiet inte bara en krossad stormakt, dess existens var tom hotad då fientligt inställda grannar samt europeiska stormakter såg sin chans att norpa åt sig ytterligare territorier. Som exempel var grekiska styrkor långt inne i Anatolien och härjade innan den store landsfadern, Ataturk, lyckades få kontroll över situationen, drev ut de utländska inkräktarna och upprättade den moderna staten, Turkiet.
Den moderna historien är därav starkt präglad av arvet efter Ataturk. Han anses som sagt vara en hjälte och landsfader och en stor del av den politiska debatten har handlat om hur hans budskap skall tolkas. Delar av hans gärning har kritiserats men att såga honom utmed fotknölarna går fortfarande inte an för den som vill ta sig uppåt inom turkisk politik. I stort sett hela perioden efter hans död (1938) kan kortfattat beskrivas som en kamp mellan religiösa och sekulära krafter. Denna balansgång pågår fortfarande och på så vis skiljer sig Turkiets moderna historia från många andra länders där religionen knappast har spelat någon roll inom politiken.
Mitt omdöme om den här boken är blandat. För den som redan har läst en del böcker om historia och som planerar att fortsätta göra det är det här en ganska snabb och smidig översikt över just den turkiska historien. Således kan jag rekommendera boken till en person i den situationen. Däremot skulle jag inte rekommendera den som en introduktion till den som är nyfiken på att börja läsa om historia. Inte i första hand för att den är för svår, utan för att den är lite för tråkigt skriven. Det kan låta som ett hårt omdöme men jag anser att trots att den berättat historien på ett bra sätt så är den inte särskilt fängslande. Jag läste för några år sedan en bok om en del av det Finska vinterkriget som jag inte alls var förtjust i. Författaren av denna bok radade upp de olika händelserna med stor detaljrikedom men med total avsaknad av sådant som berör läsaren. Inga redogörelser av enskilda soldater av hur det faktiskt kändes därute och heller inte en tillräckligt intressant analys om varför det gick som det gick. Resultatet var, enligt mig en väldigt ”träig” bok som var svår att hänga med i. Ingmar Karlssons, Turkiets historia, är helt klart bättre men kritiken jag har emot den är liknande. Ett inslag om hur det var att gå runt i Istanbul i slutet av 1800-talet eller om hur vardagslivet tedde sig för de turkiska soldaterna under första världskriget, t.ex., hade livat upp boken rejält.
Spana gärna in erbjudanden för ljudböcker från Nextory och Bookbeat!