Denna gång tar jag ett grepp som jag inte testat tidigare. Jag recenserar flera böcker av en och samma författare, i samma inlägg.
Henning Mankell (1948-2015) är en av Sveriges främsta deckarförfattare. Han skrev många böcker under sin karriär, men kändast är förmodligen Wallanderserien. Den första delen utkom 1991 och den sista 2013. Böckerna har sin egna, separata, handling men vad gäller flera av huvudpersonerna följer man dem och deras utveckling. Med andra ord går det bra att hoppa in och läsa en bok mitt i serien, men jag rekommenderar helt klart att läsa dem i rätt ordning.
Hitta bästa pris för Wallanderböckerna hos Adlibris, Bokus eller Bokbörsen!
Huvudperson är Kurt Wallander. Han är poliskommissarie i Ystad och 42 år gammal i den fösta boken, alltså jämngammal med författaren. Han har en sammansatt personlighet med både positiva och negativa egenskaper. Ibland får jag känslan att beskrivningen av Wallander är lite klyschig, på något vis, men det är ingenting som direkt stör mig. Han är en skicklig polisman, men hamnar ofta i lite trubbel när han inte gör saker och ting enligt regelboken. Wallander verkar må som bäst (eller åtminstone komma till sin bästa rätt) när han leder en svår utredning under tidspress. Han har en förmåga att pressa sig hårt för att lösa allvarliga brott och göra detsamma med sina underlydande. Ny teknik är inte riktigt hans grej men han har god analysförmåga och något som kanske kan kallas intuition, oftast är det han som lyckas lägga ihop de olika spår polisen följer för att ringa in gärningsmannen.
Privat är hans tillvaro brokigare. Han får varken någon riktig reda på sina relationer eller sin livsstil, även om ingetdera är någon regelrätt katastrof. Sin far hamnar han ofta i gräl med, kvinnor lyckas han antingen inte attrahera eller behålla och sin dotter har han periodvis dålig kontakt med. Han har knappast några direkta vänner, förutom någon av kollegorna som han ibland umgås med. Kurt Wallander är lätt överviktig och håller sig oftast till en ganska ohälsosam kost, bestående av mycket snabbmat. Han kan vara lite för glad i alkohol och tränar inte. Trots föresatser om att leva hälsosammare blir det inger av det, i längden.
Vad gäller böckernas kvaliteter finns det vissa drag som går igen igenom hela serien, enligt min mening. Därmed inte sagt att alla är lika bra, men de ligger trots allt på en ganska jämn nivå. Henning Mankell förefaller allmänbildad och har bra fantasi. Dessutom skriver han bra. Tre egenskaper som är viktiga för en bra författare. Stilmässigt skriver han ganska enkelt och undviker så gott som helt och hållet svåra ord och komplicerade meningar. Ändå känns det inte banalt eller ”för simpelt”. Tvärtom beskriver han människor och miljöer mycket skickligt. Han är bra på att bygga upp en spänning i handlingen. Det finns också vissa drag som är mer negativa. Jag anser att alla hans böcker börjar betydligt bättre än de slutar. Han bygger upp handlingen otroligt skickligt men sedan är det som att det inte håller riktigt i slutet. Tempot i böckerna skiftar förvisso på ett tilltalande vis mellan långsamt och snabbt men det tenderar att bli lite väl mycket upprepningar och överflödig text, på sina ställen. Böckerna skulle blivit ännu bättre av att kortas en aning. Slutligen är en viktig dimension i Mankells författarskap en slags samhällsanalys, en samtidsbeskrivning. Hans ståndpunkter lutar klart åt det socialistiska hållet, även om det absolut inte är något extremt. Mig stör det inte direkt men jag kan tänka mig att det kan irritera andra läsare, särskilt då de som är klassiskt borgerliga till sin politiska läggning. Jag kan tänka mig att den här dimensionen, samhällsanalysen, var viktig för författaren själv men att många läsare bara läser böckerna för spänningens skull och mer eller mindre bortser från den aspekten.
Jag tänker inte beskriva varje bok separat i det här inlägget men däremot listar jag de första 6 böckerna i kronologisk ordning nedan och tillfogar dessutom mitt omdöme i form av poäng. 0 motsvarar en fullkomligt usel bok och 10 är ett ypperligt mästerverk.
Mördare utan ansikte: 7
Hundarna i Riga: 6,5
Den vita lejoninnan: 6,5
Mannen som log: 6,5
Villospår: 8,5
Den femte kvinnan: 6,5